Elk kind en mens is uniek, dat is een gegeven. Behalve als je een eeneiige tweeling bent is er maar één versie van jou. Je kan lijken op je broer of zus, op je vader of moeder omdat je dezelfde genen hebt. Toch is iedereen anders en heeft ieder zijn eigen unieke uiterlijk, gedrag en eigenaardigheden.

Dit begint al bij de zwangerschap. Elke zwangerschap is anders en elke baby is anders. Hoe je je eerste zwangerschap hebt ervaren en hoe het gedrag van je eerste kind is hoeft niks te zeggen over de tweede. Die kunnen in zijn geheel anders zijn zoals bij ons het geval was.

Zwangerschap

Tijdens je tweede zwangerschap kun je al merken dat je het anders ervaart dan bij de eerste. Mijn zwangerschappen hadden overeenkomsten maar ook zeker verschillen. Zo werd ik bij de eerste pas na een jaar zwanger en raakte ik bij de tweede al na 3 maanden zwanger. Ook verschilde mijn lichamelijke gesteldheid zoals misselijkheid, last van geurtjes en vermoeidheid. Dat was bij de tweede zwangerschap heftiger dan bij de eerste. Terwijl ik bij mijn eerste zwangerschap meer pijn in mijn bekken en stuitje had.

Beide zwangerschappen heb ik voldragen en ik liep zelfs een beetje overtijd. Bij allebei mijn kindjes ben ik thuis in een bevalbad bevallen. De eerste bevalling duurde zo’n 12 uren waarbij ik een uur heb geperst en ik mijn baby er zelf niet uit kreeg (want groot hoofd) dus volgde er een knip. De tweede bevalling duurde ongeveer 9 uren en ik kreeg hem er met een kwartier persen zelf met gemak uit (want kleiner hoofdje). Zo anders kan het aan het begin al zijn.

Beeld: Niekfotografie

Periode na de bevalling

De periode na de bevalling van mijn eerste baby was zeer gemoedelijk. Mijn zoontje was een rustige en tevreden baby. Hij dronk goed, sliep goed en groeide goed. Er waren nauwelijks bijzonderheden behalve dat hij een fijne baby was. Ik wilde nog wel een keer zo’n fijne lieve baby! Maar niets was minder waar. Mijn tweede baby was minder tevreden, hij huilde regelmatig, dronk minder goed en van goed slapen was geen sprake. Al met al een hele andere ervaring dan bij mijn eerste baby. Gelukkig is dat inmiddels helemaal goedgekomen!

Hoe ik verder mijn beide zwangerschappen heb ervaren kom ik in een later artikel op terug.

Eigenschappen van mijn zoontjes

Qua eigenschappen en gedrag verschillen mijn zoontjes ook best van elkaar. Waar de oudste makkelijker en meegaander is heeft mijn jongste zoon meer temperament en een sterke eigen wil. Qua uiterlijke verschillen heeft de oudste blond haar, blauwe ogen en is forser dan de jongste met bruin haar en groene ogen. Ondanks deze verschillen in karakter kunnen ze over het algemeen gelukkig heel goed met elkaar overweg. Ze hebben veel dezelfde interesses zoals het spelen met auto’s, bouwen, schieten en wild stoeien.

Elke baby is uniek

Ook als kinderen uit hetzelfde nest komen en dezelfde opvoeding krijgen kunnen ze een heel andere karakter en uitstraling hebben, iedereen is namelijk uniek. Ga er dus niet zomaar van uit dat je tweede kindje op de eerste zal lijken. Qua zwangerschap, kraamtijd, uiterlijk en innerlijk kunnen er veel verschillen zijn. Soms pakt het voordeliger uit, maar soms kan het ook wat tegenvallen.

close

VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info