Slow living is een levensvisie die de focus legt op een langzaam en betekenisvol leven. Het moedigt aan de druk van het moderne leven los te laten en je meer te laten richten op wat er écht toe doet. Je maakt bewustere keuzes voor een evenwichtiger en plezierig leven waarbij stressklachten zullen verminderen. In dit artikel vertel ik meer over slow living en geef ik vijf voorbeelden hoe je hiermee kan beginnen.

Wat wordt er bedoelt met slow living

Slow living is het vertragen van je levenstempo waardoor je leven meer mindful, weloverwogen en doelbewust wordt. Bij slow Living neem je de tijd om te kunnen genieten van in het moment zijn in plaats van het te overhaasten. Je creëert er een duurzaam en plezierige leefstijl mee waarbij je je meer richt op kwaliteit dan kwantiteit.

Bij slow living maak je bewustere keuzes hoe je je tijd en energie besteed zodat je een evenwichtiger en zinvoller leven hebt waarbij stress wordt verminderd. Daardoor is er meer tijd voor verbinding, diepte en vreugde.

Waarom slow living voor meer innerlijke rust zorgt

Slow living is goed voor je gezondheid. Door langzamer en bewuster met je leven om te gaan, zul je je minder gehaast en opgejaagd voelen waardoor stressklachten zullen verminderen. Door te vereenvoudigen en je te richten op wat écht belangrijk is, zul je je meer ontspannen voelen, in je lijf en in je hoofd.

Doordat je je meer ontspannen voelt zul je merken dat je slaapkwaliteit zal verbeteren. Je valt sneller in slaap en je kan de hele nacht doorslapen wat je algehele welzijn zal verbeteren. Daarnaast zorgt slow living voor meer zelfbewustzijn wat gezondere gewoontes en zelfzorg aanmoedigt zoals prioriteit geven aan gezonder eten, meer bewegen, meer slaap, meer plezier en meer verbinding met dierbaren.

Beeld: Freepik (senivpetro)

5 tips voor slow living die iedereen kan doen

Slow living kan lastig zijn om in je leven te implementeren omdat wij in een ‘fast paced’ meer, meer, meer westerse wereld leven. Het zal dan ook niet van de ene op de andere dag lukken, dit heeft tijd nodig. Er zijn gelukkig genoeg manieren om slow living langzaam in je leven een plekje te geven. Hieronder geef ik vijf voorbeelden hoe je kan beginnen met slow living.

1. Minimaliseer je bezittingen

Ontdoe je huis van overbodige spullen en rommel. Door het wegdoen van spullen die je belasten creëer je meer tijd en ruimte voor jezelf om de rijke momenten van het leven te ervaren in een langzamer en bewuster tempo. Met minder spullen die je aandacht vragen, wordt het makkelijker om op te gaan in het moment. Je dagelijkse routine zal eenvoudiger zijn waardoor je meer tijd over hebt voor stressverlichtende activiteiten zoals wandelen, lezen of luisteren naar muziek.

Marie Kondo heeft een heel goede opruimmethode ontwikkelt die je hierbij kan helpen. Het komt erop neer dat je alleen bezittingen houdt waar je blij van wordt en die een doel vervullen. Transformeer je leefomgeving naar een ruimte vol rust en inspiratie zodat er meer mentale ruimte ontstaat voor wat echt belangrijk is: ervaringen in plaats van bezittingen.

Leestip: 3 redenen waarom een minimalistische leefstijl je gelukkiger maakt

2. Wees baas over je planning

Je hebt er recht op baas te zijn over je eigen planning. Doe minder, plan je dag niet vol en bewaak je planning zodat deze niet overstroomt met taken en activiteiten waar je gestresst van raakt. Laat je niet teveel door anderen opleggen, leer respectvol nee zeggen. Neem minder hooi op je vork, doe één ding tegelijk en doe dit bewust. Het is niet erg om minder productief te zijn. Ga je eens bewust vervelen en lummelen, je hoeft niet elk moment van de dag iets nuttigs te doen! Dit is beter voor je lichaam en geest, van zulke momenten laad je namelijk weer op.

Maak een wekelijkse planning waarin je taken verwerkt die je móet doen (zoals werken, schoonmaken, boodschappen, sporten etc.) taken die je wíl doen (zoals een hobby of een sociale activiteit) en laat ruimte open om te lummelen en niks te doen. Start en eindig je dag langzaam en plan dagelijks korte mini breaks in waarin je even tijd neemt om los te komen van je taak. Sluit je ogen en haal diep adem, geef jezelf een korte nekmassage (masseer bijvoorbeeld de nervus vagus) of sta even op en loop een rondje.

3. Zorg dagelijks voor mindfulness

Vertraag je dagelijkse routine door terugkerende taken meer mindful en bewust te benaderen. Neem even de tijd voor jezelf en kalmeer je gedachten in stilte. Maak langzaam een kop koffie of thee, drink het rustig op en doe verder even niks. Spendeer tijd buiten voor een ontspannen wandeling en geniet van de natuur of bereid een voedzame maaltijd die je bewust maakt met zelfgekozen ingrediënten. Vermijd zoveel mogelijk multitasken en het haasten van de ene taak naar de ander.

Leestip: Zo zet je mindfulness in om stress te verlagen

4. Neem pauze van technologie

Trek elke dag even tijd uit om je los te koppelen van schermen en technologie. Constante meldingen, appjes of doomscrollen op social media maken je onrustig en gestresst omdat ze je focus op belangrijke zaken ontnemen. Doe in plaats daarvan een activiteit die tastbaar en zintuigelijk is. Doe een mindfulness routine, breng tijd door in de natuur, voer een écht gesprek met dierbaren (in plaats van via WhatsApp) of probeer een nieuwe hobby uit.

5. Neem de tijd voor een hobby

Gebruik je vrije tijd eens om iets te creëren met je handen in plaats van op een beeldscherm te kijken. Kies een hobby waar je blij van wordt en doe het alleen voor jezelf omdat je het leuk vindt om te doen. Deze hobby hoeft niet perfect uitgevoerd te worden, het hoeft geen doel te hebben en je hoeft er ook geen geld mee te verdienen. Gewoon iets waar je van tot rust komt zoals kleuren, origami, puzzelen, schrijven, bakken, fotograferen, lego bouwen, breien, borduren, tuinieren, etc.

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: Youtube: Simply Happy Zen, theminimalistvegan.com, about-now.nl
Beeld: senivpetro on Freepik


Ontvang nu gratis de ‘Zelfliefde Startersgids’!

In dit gratis e-book geef ik je handvatten en diverse waardevolle tips om vandaag nog te starten met zelfliefde. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.