Slow Fashion is de tegenhanger van- en een duurzaam alternatief voor de Fast fashion kledingindustrie zoals we het tot nu toe gekend hebben. Een van de meest vervuilende en onethische industrieën op aarde. Omdat we niet meer om klimaatverandering en milieuvervuiling heen kunnen, is het belangrijk je mindset over kleding te veranderen. In dit artikel leg ik je uit wat Slow fashion is, waarom deze beweging belangrijk is en hoe je je eigen garderobe duurzamer kan maken.

Verschil tussen Slow fashion en Fast fashion

De letterlijke vertaling van Slow Fashion is ‘langzame mode’. Fast fashion is juist het tegenovergestelde. Bij Fast fashion draait het om goedkope kledingstukken en collecties die elkaar in korte tijd opvolgen. Het gaat hierbij veelal om seizoenstrends die maar een korte tijd in de mode zijn en daardoor snel ‘uit’ zijn waardoor je je garderobe elk seizoen moet vervangen. Er is nauwelijks aandacht voor ethische arbeidsomstandigheden en de belastende gevolgen voor het milieu.

De kledingstukken zijn daarnaast niet echt degelijk waardoor het gebruik van korte duur is. Kleding is tegenwoordig als het ware een ‘wegwerpproduct’ geworden dat snel op de vuilnisbelt beland. Veel Fast fashion wordt gemiddeld niet meer dan 7 keer gedragen en maar tot maximaal een jaar gebruikt. Het zal je dan ook niet verbazen dat door al deze feiten samen Fast fashion een van de vervuilendste industrieën ter wereld is. Laat dit filmpje even op je inwerken.

In de huidige maatschappij is Fast fashion nog steeds de norm helaas, maar gelukkig komt er steeds meer tegengeluid vanuit producenten en consumenten op deze vervuilende industrie. ‘Slow fashion’ is langaam in opkomst omdat we steeds meer bewust zijn van de impact die we hebben op het welzijn van onze planeet.

‘Slow fashion’ en waarom het een betere keuze is

Waar het bij Fast fashion vooral draait om snelle productie en trends die elkaar in rap tempo opvolgen, draait het bij Slow fashion juist om bewust omgaan met kleding en tijdloze duurzame collecties die gemaakt zijn van hoge kwaliteit en gerecyclede materialen die niet alleen beter zijn voor het milieu maar ook langer meegaan zodat er minder kleding aangeschaft hoeft worden.

Slow fashion is niet trendgevoelig of seizoensgebonden. Het draait vooral om klassieke tijdloze basisstukken die altijd gedragen kunnen worden, zoals de little black dress, een blue jeans, een wit shirt enz. Daarnaast draait het om kleding waar je bewust mee omgaat en die je bewust kiest omdat ze bij jóu passen en niet omdat ze nu in de mode zijn. Want een eigen style hebben maakt je niet alleen een bewuster mens, het geeft jou als persoon ook meer karakter.

Slow fashion houdt zich verder bezig met fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, eerlijke lonen voor arbeiders en milieuvriendelijke productie die respect toont voor milieu, mens en dier.

Wat jij kunt doen om duurzamer te zijn

  • Verander je mindset over kleding en het doel ervan. Wat is jouw eigen stijl, wat voor type kleding én hoeveel heb je nou echt nodig, zowel zakelijk als privé.
  • Neem genoegen met minder in je kledingkast. Laat je niet verleiden om nieuwe impulsaankopen te doen als je al genoeg in je kast hebt. Je kan besluiten om eens mee te doen met een Slow Fashion Season waarbij je de challenge aangaat om 3 maanden lang geen kleding te kopen.
  • Koop minder kleding, koop bewuster (heb ik het echt nodig?) en koop niet alleen omdat je iets graag wilt ‘hebben’ of omdat het nu in de mode of sale is. Denk altijd even na voordat je een kledingstuk aanschaft, 9 van de 10 keer denk je er een dag later anders over.
  • Let bij aanschaf op de materialen die zijn gebruikt. Kies het liefst voor pure duurzame materialen die uit de natuur komen zoals katoen en linnen zodat het item mooi blijft en je er lang plezier van zult hebben.
  • Zorg goed voor je kleding. Hang het op goede (fluwelen) kledinghangers, was het niet te heet en doe het niet in de droger maar laat het drogen op de waslijn. Zo gaat het langer mee.
  • Gooi kleding niet in de vuilnisbak maar breng het naar tweedehands winkels, doneer het aan vrienden, familie, een goed doel of doe het in een kledingcontainer zodat er nog iets nuttigs mee gedaan kan worden.
  • Koop zelf vintage kleding, zo zorg je ervoor dat er niet extra geproduceerd hoeft te worden.
  • Laat kapotte kleding repareren of leer zelf je kleding te repareren.
  • Leer zelf je eigen kleding te maken maar kies dan wel alleen voor kwaliteitsstoffen die lang mee gaan.

Leestip: Elke dag duurzaam leven | 8 tips voor een duurzame leefstijl

Verander je kledingkast in een duurzame garderobe

Je kan je kledingkast veranderen in een duurzame garderobe door deze bewust en met zorg samen te stellen. Hieronder geef ik je enkele tips om je kledingkast in een duurzame garderobe te veranderen.

  • Neem allereerst de tijd om je garderobe duurzaam te maken, het hoeft niet in een week ‘af’.
  • Omarm je met een meer ‘basic’ look en een capsule garderobe dan een kledingkast gevuld met trendgevoelige items die niet bij elkaar passen en je als gevolg ‘nooit iets hebt om aan te trekken’.
  • Beoordeel je kledingkast, hangen er eigenlijk meer items in dan je kunt dragen? Vaak kiezen we veelal dezelfde items die we steeds weer opnieuw dragen en hangen er verder kledingstukken tussen waarvan je niet helemaal zeker bent of het je staat, of dat het item niet (meer) goed past of dat je het ‘voor een speciale gelegenheid’ bewaard.
  • Haal al je kleding uit je kledingkast en beoordeel elk item met een kritische blik of deze in je nieuwe duurzame garderobe past. Doneer daarna de items die je niet meer nodig hebt.
  • Kies nieuwe kleding voor de lange termijn en baseer je kledingkeuze niet op trends die nu ‘in’ zijn.
  • Denk na over je kledingsmaak en het doel van je kleding als je iets nieuws gaat aanschaffen. Is het kledingstuk voor privé of juist voor zakelijk gebruik. Wat heb je nodig en hoeveel heb je er van nodig.
  • Investeer in je eigen stijl. Wat vind jíj leuk om te dragen en welke kleuren passen het beste bij jouw uitstraling (welk kleurtype ben jij)?
  • Verdiep je in printjes en kleuren die goed bij elkaar passen (zoals bv. een kaki broek met een zwart/wit gestreepte top) en investeer in items die je in meerdere setjes kan combineren. Via Pinterest kun je hiervoor veel inspiratie opdoen.
  • Investeer in een aantal (duurdere) kwaliteit kledingstukken in plaats van een hele berg slecht geproduceerde kleding. Zo zorg je ervoor dat je items jaren mee kunnen gaan en ben je waarschijnlijk hetzelfde geld kwijt.

Leestip: Zo stel je een duurzame capsule garderobe samen + voorbeeld basis items

Verkrijgbaarheid Slow Fashion

Aangezien Fast fashion helaas nog steeds de norm is in de gemiddelde (online) winkelstraat, kom je Slow Fashion nog niet wijdverspreid tegen. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale winkels en webshops met alleen maar Slow fashion, duurzame materialen en producenten die oog hebben voor arbeid en productie.

In deze lijst van HetKanWel.nl staan een heleboel duurzame winkels en webshops opgesomd, daarnaast kun je via Projectcece.nl op één centrale plek alle duurzame (online) mode ontdekken. Verder beginnen de grotere winkelketens en webshops onder ons ook steeds meer duurzame mode aan te bieden. Dit vind je bijvoorbeeld al via deBijenkorf.nl, Bonprix.nl, Wehkamp.nl en Zalando.nl.

Meer lezen over dit onderwerp


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.