Veel vrouwen hebben een haat-liefde verhouding met chocolade. Maar is dit ook terecht? Ik ben zelf dol op pure chocolade! En geniet hier ‘s avonds graag van samen met een kopje gemberthee of rooibosthee. En als je de media mag geloven is het eten van pure chocolade een gezonde snack en niets om je schuldig over te voelen. Maar is het echt zo gezond als veel wordt beweerd? Ik heb het voor je uitgezocht.

Pure chocolade bevat niet alleen gezonde stofjes, het zou je zelfs kunnen helpen bij afvallen, het kan je cholesterol verlagen, je bloeddruk verlagen en het zou een gunstig effect hebben op je hart en bloedvaten. Dit zijn echter nogal wat claims waarmee je liever voorzichtig om gaat aangezien er wetenschappelijk gezien nog veel onduidelijkheid over is en de bewijzen wisselen. Toch zitten er zeker enkele positieve kanten aan het eten van bepaalde pure chocolade.

Wat is chocolade

Chocolade bestaat voornamelijk uit cacao. Cacao is afkomstig van de vrucht van de cacaoboom. Van deze cacao wordt cacaopoeder en cacaoboter gemaakt. Door deze ingrediënten te mengen met suiker krijg je chocolade. Cacaopoeder bevat veel antioxidanten, mineralen, vezels en bevat weinig kilocalorieën. Cacaoboter daarentegen bevat vrijwel geen vezels en mineralen maar is wel rijk aan ongezonde verzadigde vetten.

Gezondheidsclaims pure chocolade

De gezondheidsclaims van pure extra bittere chocolade (minimaal 70% cacao), rauwe cacaopoeder en rauwe chocolade worden vooral toegeschreven aan de antioxidanten die in de cacao aanwezig zijn. De zogenaamde flavonoïden (flavanolen). Studies hebben aangetoond dat in de cacaoboon een aanzienlijk groter volume flavanolen aanwezig is dan in bijvoorbeeld blauwe bessen, druiven en groene thee.

Daar komt bij dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de bloedvaten en de bloedcirculatie. Dit komt neer op 10 gram chocolade gemaakt van pure rauwe cacao, of 2,5 gram rauwe cacaopoeder. 

Is pure chocolade echt een gezonde snack?

Chocolade is en blijft een snack, het zal nooit een medicijn tegen hart- en vaatziekten worden. Fabrikanten mogen chocolade ook niet als ‘gezond’ aanprijzen. De gewone chocolade die je in de supermarkt koopt bevatten teveel suiker en verzadigd vet om gezond te noemen. Het wordt dan ook afgeraden om meer chocolade te gaan eten om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Verwerking

Bij het maken van gewone chocolade wordt cacao bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen. Hierdoor verdwijnen veel van de antioxidanten en gaat veel van de kracht van de cacao verloren. Mineralen en flavonoïden zullen hierdoor minder aanwezig zijn in de chocolade waardoor het hele voordeel van dit stofje bijna teniet wordt gedaan.

Verzadigd vet

Pure chocolade bevat minder suiker dan witte- en melkchocolade, maar het bestaat wel voor zo’n 40% uit vet. Dit vet komt vooral uit de cacaoboter waarvan er in pure chocolade meer in verwerkt zit. Cacaoboter bestaat voor zo’n 33% uit oliezuur (meervoudig onverzadigd vet en dus gezond), de rest is echter verzadigd vetzuur. Dit verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterolgehalte van het bloed wat juist de kans op hart- en vaatziekten weer vergroot. Ook wordt er veel suiker toegevoegd, bij 70% pure chocolade is dit nog steeds zo’n 20 gram suiker.

Is extra puur beter?

Het klinkt misschien logisch dat extra pure 90% chocolade meer flavonoïden zou bevatten, dit is echter niet bewezen. Het ligt er aan welke cacao is gebruikt en hoe deze is verwerkt. In een onderzoek van 2009 bleek dat in extra bittere pure chocoladerepen niet meer flafonolen zaten dan in andere pure chocoladerepen.

Alternatieve bewezen gezonde chocolade

Van veel ‘gewone’ pure chocolade eten val je niet af en zou je de gezondheidsclaims met een korreltje zout moeten nemen. Toch kun je chocolade op een verantwoorde manier aan je voedingspatroon toevoegen om er wel de gezonde voordelen uit te kunnen halen.

Kies alleen voor pure chocolade met minstens 70% cacao of meer, zorg dat het eerste ingrediënt cacaomassa is en eet er niet teveel van. Houd het bij een paar blokjes per dag zodat je lichaam kan profiteren van de voordelen en kan afrekenen met de nadelen. Wil je echter helemaal op de gezonde toer dan zijn er bewezen gezondere opties dan de gewone chocoladereep.

Rauwe chocolade

Rauwe chocolade en cacaopoeder wordt anders geproduceerd dan gewone chocolade. Waar de cacao van gewone chocolade tijdens de verwerking heel erg wordt verhit en er daardoor meer dan de helft aan antioxidanten verloren gaan, gebeurt dit bij rauwe cacao bijvoorbeeld niet. Zo blijven de mineralen en flavonoïden in rauwe cacao beter behouden. Rauwe chocolade is dan ook een gezonder alternatief voor pure chocolade.

Acticoa chocolade

De Acticoa chocolade parels mogen van de Europese Voedselautoriteit EFSA als enige een gezondheidsclaim dragen omdat de parels bijzonder veel flavanolen bevatten. Ze zijn gemaakt van cacao met een hoog flavanolengehalte, die ook nog eens op een goede manier is verwerkt. Voor een positief effect moet je dagelijks 10 gram pure Acticoa chocola eten. Ter vergelijk: een blokje uit een standaardreep chocola is vaak 7 gram.

Conclusie

Rauwe chocolade en extra pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor dit het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt. Rauwe cacaopoeder lijkt, gezien de voedingswaarde, de beste optie. Cacaopoeder kun je bijvoorbeeld toevoegen aan een smoothie, yoghurt of havermout. Wil je cacaopoeder gaan gebruiken? Raadpleeg dan eerst een specialist aangezien het niet voor iedereen geschikt is.

Shop dit artikel


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.