Hoe onwerkelijk is het dat de wereld een aantal weken geleden door het coronavirus in een klap anders werd. Nog steeds heb ik af en toe dat onwerkelijke gevoel, waar zijn wij allen in beland? Hoe loopt dit af? Iets wat ons allemaal dagelijks bezighoudt.

Toen het coronavirus voor het eerst het nieuws haalde was het vooral nog een ‘ver van mijn bed show’. Werd het weer een SARS epidemie waar alleen het verre oosten last van kreeg? Toch zei mijn onderbuikgevoel iets anders en riep ik al gauw ‘ze moeten nu de wereld op slot doen, geen vluchten e.d. meer anders komt het ook bij ons’! Een vooruitziende blik wellicht? Want kijk ons nu alsnog in een (gecontroleerde) lockdown massaal thuis zitten met diezelfde onzichtbare vijand in ons midden.

Gevoel van boosheid en angst

Hoe vaker het virus in het nieuws kwam hoe bezorgder ik werd. In het begin had ik vooral twijfels over onze eigen feestjes en uitjes met familie en vrienden. Moesten we het wel door laten gaan met mogelijk risico op besmetting? Toen het steeds dichterbij kwam en de eerste besmetting in Nederland bevestigd was, werd dit bezorgde gevoel alleen maar sterker. Het liefst bleef ik met mijn gezin in huis en bleef ik op afstand van andere mensen. In het begin voelde dat nog een tikkeltje aanstellerig. Vrij kort daarna kwam gelukkig het verlossende woord vanuit de regering dat Nederland versterkte maatregelen ging nemen om het virus in te dammen. Een opgelucht gevoel gaf mij dat, nu maar hopen dat het virus daadwerkelijk onder controle gebracht kon worden.

De dagen leken ineens langer te duren, een week duurde een eeuwigheid. Alsof we al maanden in de ellende zaten terwijl het nog maar net was begonnen. Het voelde als een enge film waar wij zelf in beland waren. Je ging met het coronanieuws in je gedachten slapen en het was het eerste waar je aan dacht toen je wakker werd. Mijn gevoelens gingen alle kanten op en verschilden heel erg per dag. Het ene moment voelde ik mij boos, bezorgd of angstig vanwege alle negatieve en slechte berichten in het nieuws. En bang om zelf of mijn geliefden ziek te zien worden. Het andere moment was ik positiever gestemd hopende op een verbeterde wereld na dit virus.

Rouwgevoelens mogen er zijn

Na de eerste week van maatregelen probeerden we thuis er het beste van te maken. Schoolwerk ging door en ik verzon leuke leerzame spelletjes voor mijn zoontjes om ze bezig te houden. Maar ik wilde ook graag met mijn nieuwe website aan de slag. Precies op het moment dat ik online wilde met Mooigids.nl brak namelijk het virus uit in de hele wereld. Niet het juiste moment om te starten vond ik toen. Daar baalde ik enorm van. Ik dacht vaak ‘dit stomme virus verpest alles voor iedereen’! Geen dagjes uit meer, niet afspreken met geliefden, niet beginnen met mijn website waar ik al maanden naartoe werkte en geen onbezorgd leven meer. Het staat niet in verhouding tot wat de mensen die echt ziek worden van dit virus moeten doormaken, maar ook de mensen die (nu) niet ziek zijn maar wel getroffen worden op welke manier dan ook mogen net zo goed rouwen van deze immense verandering in onze levens.

Na een aantal weken met niets anders meer bezig te zijn werd ik coronamoe. Ik besloot het nieuws minder te volgen want ik werd er alleen maar depri van. Ook besloot ik om toch mijn website door te zetten. We zijn met zijn allen digitaler dan ooit dus was het juist wel een goed moment om te starten. En ik ben blij dat ik het doorgezet heb want nu kan ik mijn gedachten op meer positieve dingen richten. Na een paar hectische weken hebben we nu ook eindelijk een routine gevonden in hoe we onze bezigheden het beste kunnen uitvoeren en tot nu toe gaat dat best goed. Hier en daar zijn er wel eens irritaties omdat we ineens de hele dag bij elkaar zijn en ik kom minder aan dingen toe dan ik graag zou willen maar we vinden er gelukkig een goede middenweg in om toch zo veel mogelijk voor elkaar te krijgen.

Bezinning en positiviteit

Ondanks alle ellende dat dit virus met zich meebrengt is het ook goed om de positieve kanten in te zien. Er is meer solidariteit en saamhorigheid onder de mensen, er wordt beter op elkaar gelet, er worden mooie dingen georganiseerd, we komen allemaal meer tot stilstand en bezinning en laten we de prachtige natuur niet vergeten want die leeft hier enorm van op.

Deze periode laat ons ook inzien wat nou echt belangrijk is en wat er echt toe doet in het leven. Neem niets zomaar voor lief in het leven want het leven is vergankelijk en het kan zomaar ineens anders zijn. Zorg dus goed voor jezelf en je geliefden. Doe waar jij echt blij van wordt en blijf niet hangen in dat wat je ongelukkig maakt. Laten we niet meer gejaagd door het leven gaan, sta stil bij jezelf, verzorg jezelf en doe het eens wat rustiger aan. Laat deze periode ons leren liefdevoller te zijn, accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn en de betekenis van ons leven te laten inzien zodat je het beste van je leven kan maken. Je hebt er maar één, ga er zorgvuldig en wijs mee om.

Gewone leven na corona weer terug?

Of het ‘gewone leven’ van voor de crisis ooit weer terug zal komen? Daar heb ik gemengde gevoelens over. Ik verwacht dat er een leven voor en een leven na corona zal zijn. Uiteraard zullen de alledaagse dingen zoals werken, school, horeca, leuke uitjes en genieten van het leven samen met je geliefden om je heen langzaam weer terugkeren. Maar ik hoop ook dat sommige dingen in de wereld juist zullen veranderen. De hele wereld is tot stilstand gekomen en de productie is minder wat helemaal niet zo verkeerd is. Dat we beter met de natuur, dieren en de aarde in zijn geheel om moet omgaan is een absolute zekerheid. Ik hoop dat de komende jaren de overproductie en overconsumptie van troep meer plaats gaat maken voor duurzaamheid. Een duurzamer, minimalistischer en bewuster leven is namelijk zo verkeerd nog niet.

Juist nu alles stil ligt is het moment om te kijken hoe wij onszelf positief kunnen veranderen. Niet vasthouden aan hoe je het altijd hebt gedaan maar deze loslaten en nieuwe betere gewoontes je eigen maken. Een nieuwe manier van leven omarmen en meebewegen met de veranderingen die ongetwijfeld gaan komen. Bereid je voor op een nieuwe realiteit en accepteer dat het anders zal worden want ontkennen kan allang niet meer. En dat we dit dan ook zullen volhouden als het gevaar weer geweken is.

close

VIP Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke maand een update van Mooigids. Mis nu nooit meer een nieuwe blogpost en blijf altijd op de hoogte!

Lees mijn privacyverklaring voor meer info