Voor veel mensen is het lastig om ingrediëntenlijsten van cosmetica te ontcijferen, dit komt omdat het vaak om chemische en Latijnse benamingen gaat. De vele marketingclaims die door fabrikanten gebruikt worden zijn helaas geen garantie voor de werkzaamheid van een product. Daarom is het belangrijk om je aan te leren de ingrediëntenlijst van een product te lezen voordat je het koopt en gebruikt. In dit artikel vertel ik je hoe je zelf in vijf stappen ingrediëntenlijsten kan leren lezen en welke ingrediënten je graag wel en niet op een ingrediëntenlijst wil tegenkomen.

Wat is een ingrediëntenlijst (INCI)

Een ingrediëntenlijst op een cosmeticaproduct is de lijst met ingrediënten waaruit het product is samengesteld. Elke cosmeticafabrikant is verplicht deze lijst op de verpakking te zetten zodat de consument weet welke ingrediënten er in zitten. Desondanks blijft het lastig om ingrediëntenlijsten te lezen. Dit komt door de veelal moeilijke benamingen die gebruikt worden in deze lijsten. In de meeste gevallen zijn het Engelse chemische stofnamen maar het kunnen ook Latijnse benamingen zijn.

INCI-lijst

De ingrediëntenlijsten die je op cosmetica tegenkomt wordt de INCI genoemd: de International Nomenclature of Cosmetic Ingredients (oftewel internationale naamgeving voor cosmetische ingrediënten). Alle ingrediënten hebben in elk land dezelfde naam. Zo kun je dus altijd achterhalen welke stoffen er in je product zitten.

ingrediëntenlijst voorbeeld

Waarom het belangrijk is om ingrediëntenlijsten te kunnen lezen

Een goede huidverzorging begint bij goede producten met de juiste, veilige en actieve ingrediënten. Deze producten doen écht iets voor jouw huid en pakken specifieke huidproblemen aan zonder te irriteren. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je ingrediëntenlijsten kunt lezen zodat je zelf op zoek kan gaan naar producten die geschikt zijn voor jouw huid en inzicht krijgt in wat je daadwerkelijk op je huid smeert.

Bij veel cosmeticaproducten wordt namelijk gebruik gemaakt van misleidende marketingclaims, ‘Angle Dusting’ en ‘Greenwashing’. Dit betekent dat een fabrikant het product er aan de buitenkant beter uit laat zien dan het daadwerkelijk aan de binnenkant is (oftewel de ingrediënten) om je zo over te halen het product te kopen. Voorbeelden hiervan zijn:

Misleidende marketingclaims: gebruik maken van loze beloftes zoals hypoallergeen, dermatologisch getest, klinisch getest, niet comedogeen, van natuurlijke oorsprong, vrij van conserveermiddelen, parfumvrij, etc.

Angel Dusting: dit wil zeggen dat een fabrikant een minimale hoeveelheid van een actieve stof toevoegt aan het product. Zo kan de fabrikant er misleidende uitspraken over doen op de verpakking en het opnemen in de ingrediëntenlijst, terwijl de hoeveelheid van het ingrediënt waarschijnlijk niet werkzaam zal zijn.

Greenwashing: zich groener, milieuvriendelijker of maatschappelijk verantwoordelijker voordoen dan het bedrijf of product daadwerkelijk is. Met claims zoals; natuurlijk, puur, vegan, plantaardig, etc. Inclusief het gebruik van groene verpakkingen, natuurlijke kleuren en afbeeldingen van planten,

Informatie over het lezen van ingrediëntenlijsten

Volgorde ingrediënten

In een ingrediëntenlijst worden de gebruikte stoffen op aflopende volgorde genoemd. Hoe hoger de stof op de ingrediëntenlijst, hoe hoger de concentratie en meer er van de stof in het product verwerkt zit. Onderaan de lijst staan de ingrediënten waarvan het minst van de stof in het product verwerkt zit. En vanaf 1% en lager worden de stoffen in willekeurige volgorde vermeld.

Je zal als consument echter nooit precies weten hoeveel procent er van een bepaalde stof in het product zit, anders zou het makkelijk nagemaakt kunnen worden door andere fabrikanten. Daarnaast geldt ook; hoe korter de ingrediëntenlijst, hoe beter.

Verschil tussen actieve ingrediënten en hulpstoffen

Elk cosmeticaproduct bestaat uit actieve stoffen en hulpstoffen. De ingrediëntenlijst maakt echter geen onderscheid tussen actieve stoffen en hulpstoffen, ze staan allemaal door elkaar.

Actieve stoffen: dit zijn de ingrediënten die daadwerkelijk iets doen voor je huid. Denk dan bijvoorbeeld aan een UV-filter in je zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen UV stralen, wasstoffen in je gezichtsreiniger om je huid te reinigen, glycerine in je dagcrème om de huid te hydrateren, glycolzuur (AHA) om je huid te exfoliëren en retinol (vitamine A) in je serum om je huid gladder en egaler te maken.

Hulpstoffen: de actieve stoffen worden ondersteund door hulpstoffen, dit zijn de ingrediënten die helpen het product te vormen. Zo zijn er hulpstoffen nodig om een product smeerbaar te maken (antiklontermiddel), om een product ‘vol’ of ‘rijk’ aan te laten voelen (verdikkingsmiddel), om de ingrediënten te laten mengen (emulgatoren) en om de houdbaarheid te garanderen (conserveermiddelen).

✅ Ingrediënten die je graag wil smeren

Voorbeelden van actieve ingrediënten die je graag op je huid wilt smeren omdat ze je huid verbeteren, en dus liefst zo hoog mogelijk op de ingrediëntenlijst wil zien staan:

Glycerine

Hyaluronic Acid

Allantoin

Ubiquinone (Q10)

Panthenol (vitamine B5)

Palmitoyl tetrapeptide-7 (peptide)

Aloe Barbadensis (Aloë vera)

Butyrospermum parkii butter (Shea Butter)

Simmondsia chinensis (jojoba)

Cetearyl Alcohol

Tinosorb S / M (UV-filter)

Azelaic Acid

Glycolic Acid (AHA exfoliant)

Salicylic Acid (BHA exfoliant)

L-ascorbic Acid (vitamine C)

Tocopherol (vitamine E)

Retinol (vitamine A)

Niacinamide (vitamine B3)

❌ Ingrediënten die je liefst wil vermijden

Voorbeelden van (hulp)stoffen die je liefst wil vermijden omdat ze kunnen zorgen voor huidirritatie en huidveroudering, en ze dus zo laag mogelijk of helemaal niet op de ingrediëntenlijst wil zien staan:

Perfume/Fragrance

Alcohol Denat

Benzyl Alcohol

Oxybenzone (UV filer)

Methylisothiazolinone (conserveer)

Limonene (geurstof)

Linalool (geurstof)

Citronellol (geurstof)

Benzyl Benzoate (geurstof)

Sodium Lauryl Sulfate (wasstof) 

Eucalyptus (essentiële olie)

Lavender (essentiële olie)

Witch Hazel (essentiële olie)

Citrus (essentiële olie)

Tea Tree (essentiële olie)

Zo lees je in 5 stappen zelf een ingrediëntenlijst

Stap 1: bekijk de verpakking van het product

Veel fabrikanten plaatsen opvallende claims op de voorkant van een product om je over te halen het product te kopen, zijn doel is natuurlijk er geld mee te verdienen. De meeste fabrikanten weten dat veel consumenten niet naar de ingrediëntenlijst kijken omdat ze deze niet kunnen vertalen.

Op veel misleidende marketingclaims zitten geen wettelijke kaders, in de praktijk betekenen deze claims meestal niet zoveel. Vertrouw dus niet blind op deze claims en let altijd goed op zulke marketingtrucs om zo een bewuste en weloverwogen keuze voor jezelf te kunnen maken.

Stap 2: bekijk de (volgorde van de) ingrediëntenlijst

Wen jezelf aan om áltijd naar de ingrediëntenlijst te kijken voordat je tot eventuele aankoop overgaat. Scan de lijst niet alleen op inhoud van de ingrediënten, maar ook in welke volgorde ze staan. In het begin kan dit misschien lastig zijn, maar hoe vaker je het doet en hoe meer kennis je over ingrediënten krijgt hoe meer ingrediënten je leert herkennen en hoe makkelijker het uiteindelijk zal worden.

Stap 3: scan op actieve ingrediënten

Scan de ingrediëntenlijst op de actieve ingrediënten die je graag op je huid wil smeren. Ze moeten liefst in de bovenste derde deel van de lijst staan. Meestal geldt, hoe hoger op de lijst hoe beter. De eerste vijf ingrediënten vertellen namelijk het meest over de werking van het product. Staat het actieve ingrediënten in de onderste helft van de ingrediëntenlijst, dan kun je er nagenoeg van uitgaan dat het niet werkzaam zal zijn. Retinol is hier echter een uitzondering in, dat kan namelijk al bij 0,01% werkzaam zijn.

Stap 4: herken ingrediënten die je wil vermijden

Scan de ingrediëntenlijst op stoffen die je graag wilt vermijden, leer ze herkennen. Je hoeft ze niet allemaal uit je hoofd te weten, maar leer je vooral aan om de meest voorkomende irriterende ingrediënten zoals hierboven vermeld te herkennen. Staan de ingrediënten Fragrance of Alcohol Denat in de bovenste helft van de lijst, dan weet je dat je het product beter kan skippen.

Stap 5: zoek ingrediënten op die je niet herkent

Het is niet gek als je veel ingrediënten niet herkent, het zijn natuurlijk geen alledaagse benamingen. Kom je een ingrediënt tegen waarvan je niet zeker weet of je het wil smeren, zoek hem dan op via de handige ingrediënten woordenboek van Paula’s Choice (Ingredient Dictionary)

Meer lezen over dit onderwerp


Bronvermelding: dr-jetskeultee-skincare.nl, gezond.be, beauty-review.nl, bespokebyyou.nl


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.