Retinol (of vitamine A) is een van de populairste ingrediënten die je in huidverzorging kan vinden. Retinol is namelijk wetenschappelijk bewezen effectief tegen huidveroudering. En het zorgt voor een mooie gladde huid en kent daarnaast nog veel meer bewezen voordelen voor je huid. In dit artikel vertel in je alles over retinol; wat het precies doet voor je huid, hoe je start als beginner en geef ik voorbeelden van veilige producten.

Wat is retinol

Retinol is een antioxidant en een vorm van Vitamine A-zuur (of tretinoïne). Het is een cosmetisch ingrediënt wat bekend is geworden vanwege zijn bewezen huidverjongende werking. Daarnaast geeft dit beautyingrediënt een algehele huidverbetering wat meerdere malen is bewezen in wetenschappelijk onderbouwde klinische studies.

Wat zijn de voordelen van retinol voor de huid

Retinol is één van de meest doeltreffende ingrediënten tegen huidveroudering. Naarmate je ouder wordt vertraagt de huidvernieuwing en collageenproductie waardoor je huid slapper wordt en er rimpels ontstaan. Retinol is een celcommunicerend ingrediënt wat betekent dat het ervoor zorgt dat huidcellen zich als gezonde jonge cellen zullen gaan gedragen.

Zo helpt het de huidstructuur te verbeteren, rimpels te verminderen, pigmentvlekken en acne littekens te vervagen en stimuleert het de productie van collageen en elastine waardoor je huid er jeugdiger uit gaat zien. Omdat het een antioxidant is, stopt het ook de negatieve werking van schadelijke vrije radicalen die de huid kunnen verouderen. En ten slotte werkt het zeer effectief tegen puistjes en voor de acne-gevoelige huid.

Retinol en rimpels

Met het gebruik van retinol stel je huidveroudering een beetje uit. Het stimuleert namelijk de aanmaak van collageen en elastine (bindweefselcellen) wat zorgt voor een stevige en soepele huid. Ook zorgt het ervoor dat deze bindweefselcellen langer in goede conditie blijven. Hierdoor zullen fijne lijntjes vervagen en diepe rimpels verminderen.

Retinol en pigmentvlekken

Retinol kan hyperpigmentatie (donkere vlekken) verwijderen die in de huid kunnen ontstaan na acne, door zonnestralen of door hormonale invloeden. Dit komt omdat het de aanmaak van gezonde cellen stimuleert waardoor de huid zich sneller zal vernieuwen. Daarnaast brengt het de melanineproductie (pigment) in balans. Hierdoor wordt de huid egaler en je teint mooier.

Retinol en acne

Retinol werd in de vorige eeuw oorspronkelijk voorgeschreven aan mensen met acne klachten. Als ‘bijwerking’ kregen zij echter een veel mooiere huid die er jong uitzag. Het verwijdert dode huidcellen omdat het de groei van gezonde cellen in de huid en rondom poriën bevordert. Hierdoor gaan de poriën open waardoor talgophopingen en puistjes worden voorkomen.

Verschillende vormen van retinol

Met retinol wordt de volledige vitamine A-molecuul bedoelt, deze molecuul kan gesplitst worden in kleinere krachtige deeltjes die retinoïden worden genoemd. De benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Ze werken echter allemaal op een soortgelijke manier maar met hun eigen kenmerkende eigenschappen.

Retinoiden is een verzamelnaam voor alle vormen van retinol, elke vorm heeft zijn eigen sterkte en persoonlijke werking op de huid. Hieronder vind je ze op volgorde van sterkte:

  • Retinoic acid/tretinoïne Dit is de sterkste vorm met een grote kans op bijwerkingen. Het is het meest onderzochte vorm en alleen via doktersvoorschrift verkrijgbaar.
  • Retinaldehyde Dit is een sterke vorm maar heeft weinig kans op bijwerkingen.
  • Retinol Dit is de pure vorm van vitamine A. Het is een sterke vorm met kans op bijwerkingen.
  • Retinol esters (Retinyl Palmitate, Retinyl Propionaat en Retinyl Acetaat) Deze esters hebben een gemiddelde sterkte en weinig kans op bijwerkingen.
  • Granactive retinoid Dit is de vriendelijkste maar actieve vorm en heeft weinig kans op bijwerkingen.
  • Bakuchiol Dit is een milde vorm van retinol. Heeft weinig kans op bijwerkingen en kan daarnaast retinol versterken.

Percentages

Er kunnen verschillende percentages retinol aan huidverzorging worden toegevoegd. Hoeveel jouw huid nodig heeft is afhankelijk van je huidprobleem en hoeveel je huid kan verdragen. Hoe hoger het percentage, hoe meer kans dat er irritatie in de huid kan optreden maar is er ook een grotere kans op huidverbetering. Hoe lager het percentage, hoe minder kans op bijwerkingen maar ook een minder effectieve werking.

  • Producten met een hoge sterkte (o,3% tot 1%) geven een mooi resultaat bij diepe rimpels, veel hyperpigmentatie, een ruwe huid en bij hevige acne.
  • Producten met een gemiddelde sterkte (0,04% tot 0,1%) zijn ideaal voor oneffenheden, slappe huid, rimpels en hardnekkige bultjes/puistjes.
  • Producten met een milde sterkte (0,01% tot 0,03%) gaat huidveroudering tegen, verbetert de algehele gezondheid van je huid en verkleint poriën waardoor puistjes minder kans krijgen. In combinatie met andere antioxidanten helpt het schade door vrije radicale te voorkomen.

Hoe gebruik je retinol

Retinol is een actief huidverzorgingsingrediënt waar je zorgvuldig mee moet beginnen en mee moet omgaan omdat het vervelende bijwerkingen kan veroorzaken. Het is belangrijk een serum of crème in geleidelijke stappen in je huidverzorgingsroutine te introduceren. Retinol moet je daarom eerst rustig opbouwen en bij irritatie een stapje terug doen.

De hoge percentages zijn niet geschikt voor de gevoelige en rosacea huid. Daarnaast wordt het afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding. De beste startleeftijd om met retinol te beginnen is 25 jaar. Vanaf die leeftijd gaat de huidvernieuwing trager en wordt ook de collageen productie vertraagd. Ben je jonger dan 25 jaar, dan kun je het gebruiken als je bijvoorbeeld hevige acne hebt.

Bijwerkingen

Je huid moet vrijwel altijd een aantal weken aan retinol wennen, bijwerkingen zijn dan ook bijna niet te vermijden. De huidvernieuwing wordt namelijk gestimuleerd waardoor de huidlaag versneld loslaat en er daarbij irritatie kan optreden. De huidcellen passen zich na ongeveer twee tot drie weken aan waarna het ingrediënt beter verdraagt wordt.

Starten

Bij starten is het belangrijk om het product eerst te testen op een klein stukje huid om te kijken hoe je huid er op reageert. Merk je direct irritatie zoals roodheid, schilfers, uitslag, droogheid of een oncomfortabel gevoel, dan verdraagt je huid het percentage waarschijnlijk (nog) niet. Schakel dan eerst over op een mildere sterkte. Reageert je huid normaal, dan kun je het langzaam in je huidverzorgingsroutine introduceren.

Start met retinol eerst een keer per week. Daarna kun je twee keer per week twee weken lang aanhouden. Als dat goed gaat kun je daarna twee weken lang om de dag aanbrengen en als de huid eenmaal gewend is dan kun je elke dag aanbrengen. Besluit je daarna een hogere percentage uit te proberen, introduceer het dan weer langzaam in je routine. Het hoogste percentage halen is niet het uiteindelijke doel, het gaat erom dat je het juiste percentage voor jouw huid vindt en het daarbij laat.

Breng het product aan op een droge huid, als je huid vochtig is neemt het ingrediënten beter op en kan je huid gevoeliger worden. Als je huid droog is, is het minder gevoelig voor het actieve ingrediënt. Stop of verminder tijdelijk je andere actieve ingrediënten zoals peelings met AHA en BHA en je producten met vitamine C om je huid niet in een keer teveel bloot te stellen aan teveel actieve ingrediënten tegelijk. Ook hier geldt weer dat je huid er gevoeliger van kan worden.

Huidverzorgingsroutine

Door retinol consequent te gebruiken kan je huid er aanzienlijk jonger en gezonder uit gaan zien. Dit resultaat kun je echter alleen halen als je daarnaast ook een goede huidverzorgingsroutine aanhoudt. Een goede huidverzorgingsroutine bestaat uit milde producten waar geen irriterende ingrediënten zoals essentiële oliën, sls, alcohol denat of parfum in zitten. Daarnaast zijn een reiniger en moisturizer met kalmerende en hydraterende stoffen een must bij het gebruik van actieve ingrediënten.

De juiste volgorde van aanbrengen:

Stap 1. Cleanser
Stap 2. Toner
Stap 3. Exfoliëren / AHA of BHA
Stap 4. Serum
Stap 5. Moisturizer
Stap 6. SPF zonnebrandcrème

Leestip: Hoe begin je met een huidverzorgingsroutine + juiste volgorde van aanbrengen

Combineren met andere actieve ingrediënten

Zodra je huid gewend is aan retinol, is het aan te raden om andere antioxidanten (zoals niacinamide, vitamine C en vitamine E), peptiden en een peeling (terug) in je huidverzorgingsroutine te introduceren. Er is namelijk niet één product die al je huidproblemen kan aanpakken. Door meerdere actieve ingrediënten te combineren kun je het beste resultaat verwachten.

Omdat retinol huidvernieuwing stimuleert kan het in het begin zorgen voor droogte en velletjes. Retinol is echter geen peeling of exfoliant, maar deze heb je wel nodig om de huidcellen die loslaten door retinol te verwijderen. Doe dit wel met zorgt, kijk eerst hoe je huid reageert op de retinol voordat je de exfoliant aan je routine toevoegt.

Zonnebrandcrème

Er wordt aangeraden retinol alleen in de nacht te gebruiken omdat retinoïden onder invloed van zonlicht worden afgebroken waardoor de werking aanzienlijk verminderd. Het is daarnaast belangrijk om overdag áltijd een zonnebrandcrème met minstens SPF30 met UVA en UVB spectrum te dragen, zowel in de zomer als de winter.

Indien je geen zonnebrandcrème zou dragen, dan doe je je huid meer kwaad dan goed. Omdat je huid door het product gevoeliger wordt voor UV stralen is er een grotere kans op pigmentvlekken, huidveroudering en zonschade waardoor het harde werken van het actieve ingrediënt meteen weer teniet wordt gedaan. De zon is namelijk nog steeds de grootste boosdoener voor wat betreft huidveroudering.

Verpakking

Retinol is een antioxidant, de werking van antioxidanten wordt snel minder zodra ze met licht en lucht in contact komen. Let bij aankoop van producten met retinol daarom altijd op de verpakking. Om de kwaliteit en werking intact te houden, is een ondoorzichtig luchtdichte pompverpakking of pipet noodzakelijk, een potje kun je daarom beter links laten liggen.

Let ook op de ingrediëntenlijst, hoe hoger het ingrediënt op de lijst staat hoe effectiever de werking zal zijn. Het is belangrijk dat het minstens op de eerste of tweede rij van de lijst staat, staat het in het midden of onderaan dan is de kans groot dat de werking niet echt effectief zal zijn.

Resultaat

Wees geduldig als het om de resultaten gaat. Je huid vernieuwd zich in ongeveer om de 28 dagen, zo lang moet je er sowieso voor uittrekken om resultaat te kunnen zien. Het duurt gemiddeld vier tot zes weken voordat retinoïde werkt en gemiddeld twaalf weken voordat vrij verkrijgbare retinol merkbare veranderingen in de huid toont.

Het is belangrijk dat je blijft smeren om het gewenste effect te krijgen en te behouden. Meestal zie je pas na een half jaar tot een jaar bij dagelijks gebruik echt resultaat in je huid. Geef dus niet meteen op als je niet binnen een paar weken resultaat ziet, heb geduld! Je huid zal er na een half jaar echt mooier van uit gaan zien.

Veilige producten met Retinol

Er zijn verschillende soorten producten op de markt waar retinol aan toegevoegd is. Je vindt het bijvoorbeeld in crèmes, serums, boosters en zelfs toners. Hieronder laat ik je enkele voorbeelden van producten zien voor de beginnende, gevorderde en ervaren retinol gebruiker.


Voor beginnende retinol gebruikers of de gevoelige huid


Voor de gevorderde retinol gebruiker


Voor de ervaren retinol gebruiker


Bronvermelding: dr-jetskeultee-skincare.nl, paulaschoice.nl, dermalogica.nl


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging.

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.