Zonnebrandcrème is een verzorgingsproduct dat je elke dag op je huid wil smeren, ongeacht het weer of jaargetijde. Feit: de zon veroorzaakt niet alleen huidveroudering, door teveel onbeschermde blootstelling aan zonnestralen is de kans op huidkanker ook vele malen groter. Maar hoe vaak moet ik smeren? Hoe breng ik het aan in mijn routine? Word ik wel bruin met zonnebrandcrème en hoe lang is zonnebrandcrème houdbaar? Dit en meer lees je terug in het artikel.

Alle belangrijke feiten over zonnebrandcrème

Waarom moet ik mij insmeren met zonnebrandcrème

De zon schijnt altijd en straalt hierbij schadelijke UV-stralen uit, weer of geen weer. Deze zonnestralen beschadigen je huid. De zon is verantwoordelijk voor 90% van de tekenen van huidveroudering. De zon veroorzaakt met name rimpels, pigmentvlekken, een slappe huid en een doffe teint. Daarnaast wordt de kans op huidkanker vele malen groter als je teveel onbeschermd in de zon verblijft. Wil je je huid jong, stevig en gezond houden, dan is elke dag insmeren met zonnebrandcrème een vereiste. Beter voorkomen dan genezen, insmeren dus!

Leestip: Waarom je elke dag zonnebrandcrème moet smeren

Wat is UVA en UVB straling

Zonnestralen bestaan uit UVA- en UVB-stralen. Ongeveer 95 procent van alle straling die de aarde bereikt is UVA-straling. Deze straling is het gehele jaar door aanwezig en ze komen gewoon door wolken en glas heen. UVA (Aging) zijn de zonnestralen die ervoor zorgen dat je bruin wordt, dit is echter al een eerste teken van schade aan de huidlagen. Daarnaast zorgen ze ook voor huidveroudering en kunnen ze leiden tot huidkanker.

UVB (Burn) zonnestralen zorgen voor het tijdelijke rood worden van de huid en pijnlijke verbranding maar brengen ook onzichtbare schade aan zoals afwijkingen in de huid. Deze verbranding en onzichtbare schade kan leiden tot huidkanker. Beide UV-stralingen zijn dus zeer slecht voor je huid. Dit kun je ondervangen door elke dag voldoende zonnebrandcrème te smeren, ongeacht het jaargetijde en waar je verblijft. Het liefst met een zonnebrandcrème dat beschermt tegen zowel UVA én UVB straling.

Welke SPF factor moet ik smeren

Er zijn 3 verschillende soorten SPF factors: 15, 30 en 50. SPF factor 15 beschermt tegen 94% van de zonnestralen, SPF factor 30 tegen 97% van de zonnestralen en SPF factor 50 tegen 98% van de zonnestralen. Bij een zonkracht van 3 of hoger (meestal zo tussen april-oktober) is het goed om minimaal met een SPF 30 te smeren. In de herfst en wintermaanden volstaat een SPF 15 voor het gezicht en de hals.

Het blijft lastig om te zeggen hoe lang je met elke factor precies in de zon kan verblijven. Het heeft met meerdere factoren te maken. Zo speelt de hoogte van de zonkracht (uv-index) een rol, op welk tijdstip van de dag je buiten bent en op welke plek op aarde je je bevindt. Daarom is de regel ‘SPF30 kun je 30x langer in de zon zitten’ een beetje achterhaald.

zonnebrandcrème smeren

Welke zonnefilter moet ik smeren

Er zijn twee soorten zonnefilters: chemische filters en minerale filters. Chemische filters trekken in de huid en absorberen de uv-straling. Minerale filters leggen een laagje op de huid en weerkaatsen daarmee het zonlicht, maar ze absorberen ook uv-straling.

Er bestaan goede veilige chemische en minerale filters zoals; Tinosorb S & M, Titaniumdioxide, Zinkoxide, Uvinul-A-Plus, Ensulizole en Uvinul T150. Maar er bestaan ook filters die je liever niet smeert: Oxybenzone, Eusolex 6300 en Para Amino Benzoic Acid.

Van diverse natuurlijke oliën wordt beweerd dat je je er prima mee kan insmeren omdat ze een natuurlijke zonnefactor hebben, zoals olijfolie, kokosolie en frambozenzaadolie. Gebruik echter nooit natuurlijke oliën als zonnebrandcrème of om sneller bruin te worden! De SPF in deze oliën is veel te laag om je te kunnen beschermen, ze halen niet meer dan SPF 7.

Hoe vaak moet ik zonnebrandcrème smeren

Om huidveroudering en huidkanker tegen te gaan is het goed om dagelijks een zonnebrandcrème te smeren. Smeer het liefst het hele jaar door in ieder geval je gezicht en hals in, ook op bewolkte dagen en als je binnen bent. Maak het onderdeel van je huidverzorgingsroutine. Smeer je lichaam daarnaast op zonnige dagen als je veel buiten bent het liefst om de twee uur in. En op dagen dat je veel zwemt of zweet nog een keer extra.

Hoeveel zonnebrandcrème moet ik smeren

De vuistregel voor je gezicht, oren en hals is zeker een halve eetlepel crème of de hele lengte van je wijsvinger en middelvinger samen. De rest van je lichaam kun je per lichaamsdeel een flinke dot (minimaal een eetlepel) aanhouden en voor je buik en rug twee eetlepels. Probeer je huid zo gelijkmatig mogelijk in te smeren. Geef het in ieder geval 15 minuten de tijd om te drogen voordat je de zon in gaat.

Vaak worden er bepaalde plekjes van de huid overgeslagen, zoals de oren, de huid rond de ogen en lippen. Of juist de handen of voeten. Ook worden de zijkanten van het lichaam of het gedeelte bij de schouderbladen overgeslagen. Denk hier tijdens het insmeren even extra goed aan of vraag hulp van je partner of vriendin als je er niet bij kan.

Hoe breng ik zonnebrandcrème aan met skincare en make-up

Het beste is om zonnebrandcrème op te nemen in je huidverzorgingsroutine en dit elke ochtend als laatste stap over je huidverzorgingsproducten aan te brengen. Helaas kan een zonnebrandcrème je niet voor de hele dag bescherming bieden, je zou het smeren daarom gedurende de dag regelmatig moeten herhalen.

Maar wat nou als je make-up draagt? Hier zijn eigenlijk nog geen goede oplossingen voor. Maar er zijn wel een paar opties waar je mee kan werken. Als je veel binnen bent en minder dan 4 uur tezamen aan direct zonlicht wordt blootgesteld dan kun je je make-up zo laten zonder opnieuw te smeren. Ga je in de middag bijvoorbeeld een lange wandeling maken, dan zou je je zonnebrandcrème opnieuw moeten aanbrengt. Dit kun je het beste doen met een make-up sponsje of gebruik in dit geval een SPF spray (zorg er dan wel voor dat je het niet inademt!).

Is het een warme zomerdag en ben je veel buiten? Laat dan de meeste make-up achterwege en overweeg alleen een beetje mascara en lippenstift bijvoorbeeld. Zo kun je heel makkelijk je zonnebrandcrème opnieuw aanbrengen. Maar ben je veel buiten en moet je make-up perfect blijven zitten? Dan helpt het om meerdere lagen met SPF aan te brengen. Dus een SPF in je moisturizer, een zonnebrandcrème, een make-up primer met SPF en daar overheen een foundation met SPF. Zorg er wel voor dat je je huid in de avond goed reinigt zodat alle lagen daarna verdwenen zijn. Dit lukt het beste met de double cleansing methode.

Krijg ik puistjes van zonnebrandcrème

Het is mogelijk dat zonnebrandcrème puistjes kan veroorzaken, vooral bij hogere factors. Deze crèmes kunnen de huid iets meer afsluiten waardoor poriën verstopt kunnen raken. Dit is met name het geval bij de acne-gevoelige huid. Je kan dit ondervangen door met een SPF 15 te smeren en het smeren daarna regelmatig te herhalen. Het is daarnaast erg belangrijk om elke avond je huid goed te reinigen zodat je de zonnebrandcrème goed van je huid verwijderd.

Word ik wel bruin met zonnebrandcrème

Het is een misvatting dat je met zonnebrandcrème niet meer bruin wordt. Een zonnefilter beschermt je namelijk niet voor 100%, maximaal voor 98% bij SPF 50. Er zullen dus altijd wat zonnestralen je huid bereiken waardoor er meer pigment wordt aangemaakt en je zo een bruin kleurtje krijg. Dit is een beschermingstechniek van je huid om je te beschermen tegen de zon. De zonnebrandcrème zorgt er vooral voor dat je niet verbrand en dat er zo min mogelijk schade ontstaat. Zo krijg je juist een mooier en egaler kleurtje krijgt die langer blijft.

Alles wat je wil weten over zonnebrandcrème  | alle feiten op een rij + 6 best beoordeelde SPF

Maak ik wel vitamine D aan met zonnebrandcrème

Je huid maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan, een belangrijke vitamine voor je gezondheid. Er zal echter niet snel een tekort aan vitamine D ontstaan als je je insmeert met zonnebrandcrème.

Het is wel zo dat hoe dikker je je insmeert, hoe meer vitamine D aanmaak wordt tegengehouden. Maar met een zonnebrandcrème kun je de UV straling nooit 100% blokkeren, maximaal 98% met SPF 50. Er zal daarom altijd straling je huid bereiken waardoor de huid gewoon vitamine D kan aanmaken.

Op dagen dat de zon niet schijnt of als je een bewezen tekort aan vitamine D hebt (laat dit altijd via je huisarts checken), dan kun je extra vitamine D uit voeding (zoals vette vis of eieren) of uit vitamine D tabletten halen.

Hoe zit het met de houdbaarheid van zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème heeft een uiterste houdbaarheidsdatum, meestal staat dit op de fles. Daarnaast is een geopende fles maximaal 12 maanden houdbaar. Door blootstelling aan warmte en licht wordt de werkzaamheid van zonnebrandcrème namelijk minder waardoor de SPF factor niet meer gegarandeerd kan worden. Het is daarom raadzaam om je fles altijd koel en donker op te bergen en elk jaar een nieuwe fles zonnebrandcrème aan te schaffen.

Wat moet ik doen als ik toch verbrand ben door de zon

Als je huid toch een beetje verbrand is dan kun je het beste met een Aloë Vera gel smeren. De gel van dit plantje werkt namelijk perfect tegen een verbrande huid. Neem verder alleen een lauw warme douche, blijf in de schaduw en vergeet niet je huid te blijven beschermen.

Pas op met koud douchen, vette verzorgingsproducten en verkoelende crèmes met menthol of alcohol. Gebruik liever een lotion met verzorgende en hydraterende ingrediënten zoals glycerine, vitamine E, niacinemide en zoethoutwortel.

Top 5 beste SPF zonnebrandcrèmes

top 5 beste zonnebrandcrème

Er zijn tegenwoordig een heleboel goed beoordeelde zonnebrandcrèmes verkrijgbaar. Kies voor een zonnebrandcrème die voldoende bescherming biedt, een veilige zonnefilter heeft, geen parfum bevat en een die je je qua prijs kan veroorloven. Je zal het product namelijk zeer regelmatig gebruiken en je moet niet bang hoeven zijn om royaal te smeren.

Mijn persoonlijke favoriet is de Suncover SPF30 (non profit) voor het gezicht en lichaam van dr. Jetske Ultee (lees hier mijn review, niet gesponsord!). Deze komt meermaals als beste uit de test bij de consumentenbond. Deze gebruik ik het hele jaar rond.


dr. Jetske Ultee Suncover SPF 30 € 16,95

Beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Met niacinamide en squalane. Geschikt voor lichaam en gezicht.. Al jaren mijn nummer 1 zonnebrandcrème!

✅ vrij van parfum en alcohol


Avène SPF 50 € 29,-

Beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Met glycerine en vitamine E. Geschikt voor de gevoelige (kinder)huid op lichaam en gezicht.

✅ vrij van parfum en alcohol


Derma SPF 50 € 16,99

Beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Met glycerine en vitamine E. Geschikt voor de gevoelige (kinder)huid op lichaam en gezicht.

✅ vrij van parfum en alcohol


Biodermal SPF 50 € 23,-

Beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Met glycerine, panthenol en vitamine E. Geschikt voor de gevoelige (kinder)huid op lichaam en gezicht.

✅ vrij van parfum en alcohol


dr. Leenarts Suncare SPF 50 € 25,99

Beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Met glycerine, vitamine E en zonnebloemolie. Geschikt voor de (kinder)huid op lichaam en gezicht.

✅ vrij van parfum en alcohol


Bronvermelding: kwf.nl, dr-jetskeultee-skincare.nl, paulaschoice.nl, YT: Dermatologist Dr. Dray en Lab Muffin Beauty Science


Ontvang nu gratis de ‘Verzorging Startersgids’!

Dit gratis e-book bevat alle basisstappen en diverse waardevolle tips en trucs voor een goede huidverzorging. Download nu gratis!

Door te downloaden geef je aan dat je de privacyverklaring hebt gelezen en dat je maandelijks de nieuwste Mooigids artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Geen spam!!


Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte!

Je ontvangt 1x per maand een update.
Lees de privacyverklaring.